PO: una Operació Provocadora per ser més creatius

PO (Operació Provocadora), estrictament no és una tècnica de creativitat, sinó un element que pot ser usat en la fase creativa de qualsevol tècnica.

PO és una paraula inventada l’any 1968 per Edward de Bono. La base lògica de la paraula “po” sorgeix de la consideració de la índole asimètrica dels sistemes d’informació auto-organitzats que creen i usen pautes. Aquests sistemes exigeixen la funció “po“. Per tant, va ser necessari inventar-la per indicar en quin moment quelcom s’utilitza deliberadament com una provocació.

En general es pot entendre que po” significa:

  • (p)rovoking (o)peration [operació provocadora]
  • (p)rovocative (o)peration [operació provocativa]
  • (p)rovocation (o)peration [operació de provocació]

La provocació és un experiment mental. Moltes idees noves sorgeixen per atzar, accident, error o bogeria. Aquests fets produeixen una discontinuïtat que ens obliga a anar més enllà dels límits habituals del que és “raonable”, establerts per la nostra experiència. La provocació deliberada és un mètode sistemàtic que pot produir els mateixos efectes. No hem d’esperar el canvi, l’accident o l’error. Podem tornar-nos temporalment bojos, només durant 30 segons cada vegada i controlar temporalment la situació. Podem connectar-nos i desconnectar-nos de la bogeria a voluntat.

Exemple

Suposem que estem analitzant la contaminació dels rius.

Po, la fàbrica està aigües avall de si mateixa.

Això és una provocació. Sembla completament impossible. ¿Com podria estar una fàbrica a dos llocs al mateix temps? Utilitzem la paraula simbòlica “po” per indicar que la frase és una provocació i no un suggeriment.

D’aquesta provocació surt la anàlisi de l’entrada i sortida de l’aigua en la fàbrica. El normal és agafar l’aigua riu amunt i deixar-la anar riu avall. La provocació suggereix que podríem legislar que tota fàbrica construïda en un riu hagi d’agafar l’aigua riu avall i deixar-la anar riu amunt. D’aquesta manera, la fàbrica seria la primera en patir la contaminació que provoca i, en conseqüència, es preocuparia de disminuir-la. Retrospectivament, la idea resulta perfectament lògica. Diuen que en alguns països ho estan convertint en llei.

Pots trobar alguns exemples més a la tècnica Paraula a l’atzar.

Mètodes sistemàtics de “moviment

A l’antiga Polinèsia i en llengua maori, “po” representa el informe caos original a partir del qual es va formar tot el que existeix. Existeixen diferents mètodes deliberats i formals per presentar provocacions. Plantegem una provocació formal i després apliquem els mètodes sistemàtics del moviment per avançar des de la provocació fins a una nova idea o concepte.

  • El mètode de la Fugida
  • El mètode del pont
  • La inversió
  • La exageració
  • La distorsió
  • La expressió d’anhels

Bibliografia