Metàfores (Pensament metafòric)

El pensament metafòric és una tècnica de creativitat que consisteix en unir dos conceptes de manera que en resulti una millor comprensió d’un d’ells. I potser tenir idees creatives!

Procediment

Es pot practicar el pensament metafòric responent les dues grans preguntes metafòriques:

  1. A què s’assembla això?
    Si estic pensant en una bombeta i em faig aquesta pregunta, se’m podria ocórrer una espelma (fa llum), un globus (buit per dins), un ou (fràgil), etc. Cadascun d’aquests pensaments aprofundeix la meva comprensió de la bombeta.

  2. A què no s’assembla això?
    Una bombeta no s’assembla a una poma. Què puc aprendre, doncs, d’aquesta “apomicitat“? Una poma té color (com es podria beneficiar una bombeta del color?), les pomes creixen en arbres (hi ha alguna manera de fer créixer bombetes o usar materials biològics?), les pomes es poden menjar (podríem transformar les bombetes en alguna espècie de menjar?), etc.

La creació de coneixement té a veure amb la creació i exploració de metàfores. Si acceptem el principi que totes les coses estan connectades, té sentit buscar connexions entre coses que semblen no tenir absolutament cap relació.

Aplicant el pensament metafòric

Per exemple, podríem intentar unir un rave i …

  • …un coet? Ei! massa fàcil, formes semblants.
  • …la lluna? També, la lluna té connexió amb cercles creixents.
  • …una cullera? Malament altra vegada, podries usar el rave com un utensili per a menjar.
  • …una làmpada? Ah! la connexió ara ja no és immediatament evident.

I doncs, en que s’assembla un rave a una làmpada?

Per trobar una connexió haig de pensar en el rave … neix a terra, es pot menjar, a vegades és rodó i vermell, a vegades llarg i blanc, gust punyent, és cruixent.

I després en la làmpada … fa llum quan l’endolles, algunes són altes i es posen a terra, altres damunt de taules o despatxos, algunes tenen pantalles que poden ser de colors diferents. Els raves es poden menjar, però no són el plat principal d’un àpat i probablement no decoraries la casa només amb làmpades.

Podríem sentir dir a un decorador: “uso làmpades de la mateixa manera que els cuiners usen els raves … només per donar una mica de gust i picant a una habitació”. Això podria no ser una gran metàfora però al final d’aquest procés comprenc les làmpades i els raves d’una manera una mica més profunda.

Bibliografia

© Joyce Wycoff & Innovation Network Heads Up! – Traducció: Sèrie Tècniques de creativitat d'innovaforum