Si volem fomentar la Creativitat Corporativa, ens cal tenir un pla de combat contra les Mataidees. Aquí analitzem cada una de les 10 principals Mataidees. Per cada una, analitzem els seus sinònims -variacions amb la mateixa intencionalitat-, les accions que pots fer si ets tu qui proposa la idea, i l’acció de lideratge que t’hauries de plantejar si te la proposen a tu. Amanit amb dibuixos que ens mostren que les Mataidees són tan antigues com la història de la humanitat!
Pla de combat contra les Mataidees
“Ets massa jove”

La més apocalíptica de les Mataidees que pot atacar des de dins o des de fora nostre. Som el màxim de creatius quan som joves, però la credibilitat requereix temps.
Sinònims: | No tens la formació. Qui va deixar entrar el jovincell aquí? Primer agafa una mica d’experiència. |
Separa els aspectes de contingut dels aspectes personals per difuminar aquesta Mataidees paternalista.
- Actua d’acord amb la teva edat. La perspectiva jove és fresca, no condicionada per nocions preconcebudes. Posiciona el teu punt de vista singular com un pont, més que com una barrera, cap a la solució.
- Fes la teva feina. Quan més jove siguis i més gran sigui la teva idea, més gran és l’acte de fe que ha de fer qui t’ho nega des de la seva realitat actual fins a la teva visió. Desplaça el bloqueig inicial cap a un raonament constructiu fonamentant la teva idea amb una recerca i documentació adequades.
- Comparteix. Els professionals reputats es poden sentir amenaçats si el noi nou està a punt de resoldre un problema que els ha fet anar de corcoll durant anys. Indueix a la col.laboració de manera que els col.legues també comparteixin el reconeixement.
- Parla el llenguatge adequar. No deixis que les diferències de llenguatge esdevinguin una barrera generacional. Presenta la teva idea en termes que la teva audiència pugui entendre i apreciar.
Acció de lideratge
Nens…Quina una en pensaran ara? Millor que escoltis. Aquesta Mataidees sovint empeny els empleats joves lluny de la companyia mare per plantar-se pel seu compte. Construeix una organització forta reconeixent els valors i les necessitats de tots els teus empleats.
“Si no està espatllat, no ho toquis.”

O, com diuen a New York City, “Si no està espatllat…és que és inespatllable!”
Sinònims: | Amb l’èxit, no hi pots discutir. Deixa tranquil el que ja està bé. Si encara funciona bé, perquè canviar-ho? |
Trenca el impasse amb alguna d’aquestes estratègies.
- Manteniment preventiu. Abans de presentar-ho, identifica als beneficis de la teva idea rupturista tal com un nou producte, millor quota de mercat. Llavors, treballa amb el denegador per estimar els avantatges de “trencar-ho”: abans que ho facin els teus competidors.
- Treball rupturista. Empenya’t en pensaments trencadors per fer la teva idea encara més forta. Com pots aconseguir-ho en la mitat de temps o de cost? Ho pots fer sense papers? Quins són els millors i els pitjors resultats potencials? Com pots desplaçar els avantatges de l’èxit en favor teu?
- Ensenya i explica. Prepara una història breu de nous productes que han millorat coses que no estaven espatllades tals com superconductors, serveis urgents de missatgeria, discos compactes i dinars per a microones. Empreses com Reynolds Metals mantenen els seus productes innovadors i els clients impressionats millorant amb èxit. Van inventar les llaunes que s’obren estirant d’una anella quan la majoria de nosaltres estàvem satisfets usant l’obrellaunes.
Acció de lideratge
Trenca-ho o sinó ho farà la competència. Se’n diu avantatja competitiva, valor afegit. El “factor de divertiment” japonès mou els nous productes com el Mazda Miata del “ja està bé” (okay now) al “guau!” (wow!). El seu objectiu: construir valor i quota, sorprenent als seus clients amb característiques inesperades que els emocionin.
“Això sempre s’ha fet així”

Una altra vella Mataidees. La tradició és admirable, però les organitzacions intel·ligents saben que l’autocomplaença pot portar-les a enfonsar-se.
Sinònims: | Quedem-nos amb el que funciona. Això és canviar per canviar. Que no ho hem fet bé fins ara?. |
Trenca aquest rull sense fi amb una o més d’una de les següents estratègies.
- Mira-t’ho en perspectiva. Pensem junts per un moment. Hi ha alguna cosa a la vida que no hagi evolucionat? Recorda exemples dient, “Fa un temps tothom creia que […] mai funcionaria i ha estat un èxit sorprenent”.
- No ho discuteixis tot. Estigues d’acord en que la manera antiga era bona per la seva època. Mostra com com les coses canvien i com les noves idees porten a nous èxits. Recolza la teva idea amb exemples concrets tals com cotxes a preu fix, facturació sense factures, etc. Els nous temps requereixen una nova forma de pensar.
- Identifica la regla principal. Quina creença explícita o implícita sustenta el mètode actual? És vàlida encara? Potser és l’hora de “fer dissabte”.
Acció de lideratge
Recorda les preguntes que et vas fer com a nou empleat:
- Perquè heu d’omplir aquest imprès?
- Qui se’n cuida d’això?
- Què passaria si…?
La majoria d’aquestes preguntes sorgeixen durant els tres primers mesos d’una persona en una nova feina. Després, els empleats adopten la política de la companyia i deixen de fer-se preguntes. Mantingues les seves preguntes vives dedicant el 10% de cada reunió amb el personal a posar en dubte una assumpció profundament arrelada diferent.
“Ja et diré quelcom”

La taula de salvació dels qui utilitzen Mataidees. La teva gran idea serà tractada seqüencialment pel següent denegador disponible.
Sinònims: | Això és tema d’una altra reunió. Perdona…deies quelcom? Deixem-ho madurar. Això és interessant, PERÒ… |
Confirma que estiguis al dia, no desconnectat, amb la línia adequada de raonament.
- Clarifica la causa. Esbrina si és un ajornament, un bloqueig o una necessitat legitima de meditar-ho. És beneficiosa la demora? Realment el director necessita fer algunes verificacions?
- Clarifica la situació. Estigues d’acord en una necessitat de dades. Explica que pots fer el que calgui fins deixar-ho clar. Hi ha algú altre que pugui aportar aquesta informació o és aquesta persona sola persona qui prendrà la decisió? Ofereix la teva ajuda per recopilar qualsevol informació adicional que faci falta.
Acció de lideratge
Defineix les teves raons per a l’ajornament. A més, si no pots tirar la idea endavant, digues-ho. Especifica qui pot donar a resposta. “El dijous et diré quelcom” és una demora, no una Mataidees.
“Això no funcionarà MAI”

Un cop de porta als morros, un destrossador de l’autoestima, un aixafador d’idees adient per a negocis, projectes de bricolatge domèstics o jocs.
Sinònims: | Això no anirà ni amb rodes. Això no hi haurà qui ho vengui. Això no ho aprovaran mai. |
Obre portes i ments a una nova manera de fer les coses.
- Crea una definició de funcionar. Sovint el principal problema és que definim el verb “funcionar” de forma diferent; heus ací un ràpid qüestionari.
- “Funcionar” significa:
- una perfecció del 100%?
- zero defectes?
- saltar edificis alts d’un sol salt?
- produir el resultat desitjat?
- La definició del denegador quadra amb la teva? Si no, estableix els criteris per a l’èxit. Pregunta quant bé ha d’anar la idea inicial per ser beneficiosa.
- Canvia les regles. Des del vol de les vespes fins a la física quàntica, alguns dels llogres més grans de la vida no haurien de funcionar. Sovint, l’única cosa que no funciona és la nostra manera antiquada de veure les coses. Usa noves imatges, noves paraules i preguntes del tipus “Què passaria si…” per fer pensar d’una altra manera i donar a les teves idees la possibilitat de funcionar
Acció de lideratge
Canvia el “això no funcionarà mai” en les teves pròpies converses per:
. Podem fer primer una prova per veure’n els resultats?
. On penses que funcionarà millor?
. Què ens costarà fer-ho?Encoratja el compromís en fer-ho funcionar!
“No!”, “¡No!”, “ Niet!”, “Nao!”, “Non!”, “Nein!”, “Ner!”

Al llarg de la història i arreu del món una paraula pot aturar totalment la innovació.
Sinònims: | Impossible! NO! No ho crec. No té ni la més remota possibilitat. |
Utilitza els teus coneixement per passar del “No!” al “Som-hi!”
- Recorda-ho, Tu no ets la Teva idea. Abans d’agafar-te aquesta Mataidees com una cosa personal, escateix si el denegador senzillament no té temps o té un mal dia.
- No creis una situació de guanyar o perdre. Sigues consultiu més que no pas combatiu. Pregunta i explica perquè estàs preguntant. Permet que les opinions contràries coexisteixin amb les teves per crear una solució més poderosa.
- Facilita que diguin “si”. I fins i tot, “potser”. Comença amb petits punts d’acord als que el denegador et digui “si” immediatament. Identifica els motius de la seva resistència i ofereix-te a resoldre’ls personalment.
- Verifica les teves negatives. Abans de la teva presentació, dedica temps a pensar en totes les raons per les que algú altre podria dir “no” a la teva idea. Desitges contrarrestar els seus arguments?
Acció de lideratge
“No” és la primera cosa que molts de nosaltres recordem haver sentit dir als nostres pares. És també la primera cosa que els empleats recorden que els vas dir? Fes una auto-comprovació. Quantes vegades dius “no” cada dia? (la mitjana dels pares és de 432 cops!). El teu “no” és realment un “no” o només una prova per veure fins on estan compromesos els que et proposen la idea? Fes concrecions del que suposaria canviar el teu “no” per un “si”, com per exemple que ells inverteixin el seu propi temps en el projecte.
“Bona idea, però no per a nosaltres.”

Compte amb la visió de túnel! La llum al final del túnel pot ser un tren que ve de cara.
Sinònims: | Aquest lloc és diferent. Aquest no és el nostre problema. Podria funcionar al teu departament, però no al meu. Que fas carreres o què? Encara no estem preparats per a això. |
Amplia el teu focus amb alguna d’aquestes estratègies.
- Retrospectiva 20/20. Ajuda el denegador a visitar el futur on la teva idea ha triomfat. Després, mira enrere.
- Posa primer el que és primer. Seria una gran idea per a l’equip després d’haver resolt altres problemes? Si és així, centrat en els problemes més grans per deixar lliure el camí per a la teva idea.
- Dissecciona-ho. Si hi ha una part de la idea que és per a la teva organització.
- Tradueix-ho. Una diferència en el llenguatge pot crear barreres addicionals a la teva idea. Descriu el teu suggeriment en termes que us permetin a tu i al denegador treballar des de la mateixa visió.
- Mira al voltant. No et descoratgis. Una proposta fracassada només significa que has trobat la solució a un altre problema! Guarda les teves idees en un Banc d’Idees.*
Acció de lideratge
Crea entorns que vagin més enllà de les fronteres tradicionals. Steelcase, Inc. té oficines disposades amb les taules disposades en grups de manera que com a màxim dues persones del mateix departament seguin l’una al costat de l’altra. Aquesta aproximació “trans-funcional” construeix un diàleg que millora les solucions i provoca la innovació.
“Te n’adones de la burocràcia que crearà?”

El que sona com un al·legat per defensar el medi ambient és probablement una Mataidees per defensar el status quo.
Sinònims: | Estem tots massa ocupats. Això suposarà una sobrecàrrega. Això seria massa difícil d’administrar. Si sento un altre suggeriment més, el meu cap explotarà. |
Comunica la teva proposta sense matar ni arbres ni idees.
- Fes-ho sense papers. Promou la teva idea com una oportunitat de re-dissenyar els teus processos basats en paper. La Ford Motor Company va iniciar la facturació sense factures. Mutual Benefit Life va escurçar el seu temps de tramitació d’una assegurança en un 60%.
- Fes el paper més valuós. Revisa la teva idea i elimina el “treball estúpid”. Lliga qualsevol documentació restant a un avantatge específic del negoci, tals com la millora de la qualitat o la reducció del temps administratiu. Enforteix la teva proposta mostrant com altres beneficis pesen més que la burocràcia addicional.
Acció de lideratge
Les piles de paper estan ofegant els esforços de millora de la teva organització? Intenta esmicolar els procediments abans que la idea. La implementació del procés de millora contínua de General Electric redueix la burocràcia centrant-se en les tres Esses: Velocitat (Speed), Simplicitat, i Auto-confiança (Self-Confidence). Els directius de GE havien necessitat “sempre” vint-i-tres signatures en tots els processos de noves contractacions — ara ho resolen perfectament amb vuit.
“No és la teva responsabilitat”

La postal de les Mataidees que t’explica que el pensament fora del que està establert és un bon lloc per anar-hi de visita, però que probablement no hi pots viure.
Sinònims: | Això no és del teu departament T’estàs extralimitant. Deixa que siguin els altres els qui s’arrisquin. Això no està en el manual de funcions del teu lloc de treball. No és problema teu. |
Reestructura la situació per mostrar que la teva implicació és una clau per a l’èxit.
- Presenta a nova perspectiva. Els que estan en posicions de responsabilitat estan molt sovint massa propers al problema. Quan els directius d’IBM Credit van desplaçar la seva perspectiva d’especialistes interns cap a la de representats de vendes externs, van descobrir immediatament maneres de reduir la sobre-càrrrega, augmentar la productivitat – i retallar de sis dies a quatre hores un procés de sol.licitud.
- Potencia’t a tu mateix. El denegador, té por que t’involucris massa en la idea i descuidis el teu treball? Si estàs compromès en provar la teva idea, ofereix-te a treballar-hi després de l’hora de plegar.
- Comparteix la visió. En el món del treball actual, l’èxit de la organització és responsabilitat de tots. Mostra com el problema està afectant a les creences centrals de la teva organització.
- Torna’t un catalitzador. Explica com pots defensar la innovació ajudant a accelerar processos… a eliminar la burocràcia… a obrir-se pas enmig dels procediments establerts…
Acció de lideratge
Porta la teva organització a la cresta de l’onada avaluant les idees en base al mèrit laboral, no en base al lloc de treball. GE, Dep Corporation, and Steelcase, Inc., van trencar els estereotips jeràrquics per induir a les visions compartides i al pensament sense fronteres. La propera vegada que necessitis una solució innovadora, intenta preguntar, “què passaria si miréssim aquest problema des d’una perspectiva diferent?”
“Nosaltres això ja ho vam provar fa temps”

L’adagi dels denegadors: ” Si no triomfes a la primera…abandona!”
Sinònims: | Això ja s’ha provat exhaustivament Ho han estat dient durant anys. Ho he sentit un milió de vegades. Altre cop això, no. |
Fes un diagrama d’aquesta frase per descobrir la causa arrel.
- “Nosaltres! Qui era “nosaltres”? Tenien la capacitat de triomfar? Tenien els recursos adequats? Una vegada, algunes persones a l’organització van creure en aquesta idea. Recupera aquest suport i mostra que, amb recolzament, coneixements addicionals i noves circumstàncies, la idea pot triomfar aquest cop.
- “Ja varem provar” Quan intensament ho van provar? Quant temps? Compara la situació actual i la passada per demostrar que ja és hora de tornar-ho a provar.
- “Això” Cert, alguna cosa de la teva idea sona familiar – però probablement no idèntica. Troba les similituds i les diferències. Remarca els nous enfocaments en la teva idea. Treu partit del passat aprenent a enfortir la teva aproximació.
- “Fa temps” Quan? Sota quines circumstàncies? Demostra que les condicions han canviat, oferint un marc completament nous per a la idea. Fixat en quines condicions no han canviat i poden impedir l’èxit de la teva idea. Busca formes de canviar-les o adaptar-t’hi.
Acció de lideratge
Vigila, especialment amb empleats nous, de no saludar cada nova idea amb el “Nosaltres ja varem provar això fa temps” – fins i tot si ja ho has provat. Intenta afegir preguntes obertes, tals com “Què varem aprendre llavors” i “Han canviat les circumstàncies?”
Bibliografia
- © Innovation Network, “Top 10 Killer Phrases – Battle Plan” – © Traducció textos i dibuixos: Innovaforum