Decàleg del bon “brainstormià”

Presentació del Decàleg del bon “Brainstormià”

Aquest irreverent decàleg va ser escrit per desbloquejar un grup incipient de participants en una sessió de Brainstorming.

  1. Estima el Grup per damunt de tots els individus. Accepta absolutament la seva composició i integra-t’hi totalment. Tal com passa en el cos humà, altrament series un càncer.

  2. No utilitzis cap nom propi, ni el teu ni especialment el de cap superior jeràrquic, en va. No hi ha, per a bé o per a mal, idees d’un o altre, sinó del Grup.

  3. Gaudeix sense tensions dels “descansos creatius”, entre reunió i reunió. Relaxa’t. La incubació subconscient és un dels principis bàsics de la ideació.

  4. Honora degudament totes les idees sorgides, per extravagants i incomprensibles que et semblin, perquè sempre són pares i mares d’altres.

  5. No matis mai una idea, encara que et sembli dèbil o “tonta”; deixa-la viure. Ideació i selecció mai han de ser simultànies.

  6. No t’auto-censuris. Per crear s’ha de gaudir. Escriu i digues el que et vingui de gust, sense importar el que transgredeixis. Mai et reprimeixis; experimenta noves postures i formes de considerar el tema (així han vingut al món molts dels seus més preclars fills i idees).

  7. Roba idees. En les diferents fases de la ideació, escolta amb vivacitat i aprofita’t dels descuits; repeteix variant quelcom, combina, digues-ho d’una altra manera, digues “allò” quan ho vagi a dir un altre o així t’ho sembla; no et quedis sense dir o escriure res perquè creguis que “és d’un altre”.

  8. Menteix, fabula, somnia despert o semi-despert; fes-ho en veu alta (o per escrit). Fes-te passar per l’intel·ligent i imaginatiu creador que ets. Descobrim les lleis que no estan sota els fenomens coneguts i així crearem nous fenomens. Deixa que els que no s’atreveixen a mentir diguin que un i un són dos (je, je).

  9. No desitgis la conversa parcial, l’acceptació, la complicitat del teu proïsme. En tot moment una sola reunió, un sol canal de comunicació. Digues (o escriu, etc.) el que sigui a tot el Grup.

  10. Sigues cobdiciós, insaciable, perquè quantitat és qualitat.

Aquests deu manaments – perdó per aquesta utilització que, en definitiva, no és més que un homenatge a la immortal fórmula del Decàleg – es resumeixen en dos: Estima el Futur sobre tots els Passats i el Present per amor al Futur.

Bibliografia

  • © Julian Plana Pujol – “Creatividad en la gestión” – Cuadernos ESCA de gestión de sucursales – Serie/Desarrollo de Recursos Humanos, nº 13 – Confederación Española de Cajas de Ahorros – Madrid, 1988 – Traducció: Sèrie Tècniques de creativitat d'innovaforum * Reproduït amb autorització de l’autor (Gràcies!) *