Biònica: Estratègies de la Natura

Biònica: estratègies de la Natura. A vegades costa imaginar-se com aplicar una tècnica de creativitat. Aquests exemples ens poden ajudar.

Estratègies de la Natura

  • El Hesbock de Namíbia, una espècie de gasela que viu al desert, sempre es posa de cara o de cul al sol, fins i tot quan lluita, de manera que sempre exposa la mínima superfície possible del seu cos a les radiacions solars. Al desert tot compta.
  • Els dromedaris tanquen els forats del nas per evitar que els entri la sorra del desert.
  • Les llargues potes del dromedari li serveixen per tenir el cos més allunyat del terra i de la calor que aquesta reverbera.
  • El tauró llimona posseeix dues aletes addicionals abans de la cua, el que li permet accelerar molt més de pressa.
  • El tauró blau té l’aleta de la cua més més gran que la dels altres taurons, que combinat amb un cos molt més flexible que els demés, li permet donar més recorregut a la cua aconseguint un major impuls i una velocitat de desplaçament sostinguda més elevada.

Aprofitament d’estratègies de la natura

El banyador Speedo Fastskin FSII imita la pell del tauró.

El procés de recerca i desenvolupament va començar amb un nou estudi del tauró, examinant la textura de la seva pell i el moviment dins l’aigua. El tauró és una criatura que és ràpida a l’aigua però no hidrodinàmica per naturalesa. S’atribueix la velocitat del tauró a una pell amb escames amb forma de “V” anomenats denticles. Els denticles redueixen la resistència i les turbulències al voltant del seu cos, permetent que l’aigua llisqui al voltant del cos del tauró amb major eficàcia. L’estudi amb el Museu de Història Natural de Londres, va portar al descobriment que la forma i el tacte dels denticles del tauró varien al llarg del cos per optimitzar el lliscament de l’aigua.

Degut a la resistència que es produeix quan un objecte viatja per l’aigua, Fastskin està fabricat amb arestes que emulen les escames del tauró, amb unes parts més rugoses i d’altres més suaus que es van combinant. El model redueix la turbulència i ajuda al nedador a desplaçar-se amb més soltesa perquè talla la resistència de l’aigua. El banyador té unes crestes de forma triangular alineades en paral·lel al corrent, amb el que l’aigua només toca els vèrtexs i el contacte del nedador amb l’aigua és menor.

© Sèrie Tècniques de creativitat d'innovaforum