Clau

Tècniques de creativitat

Sis barrets per pensar [Six Thinking Hats]

 
Tècnica inventada per Edward de Bono i exposada completament en el seu llibre Six Thinking Hats. Existeix la traducció al castellà Seis sombreros para pensar .

El mètode és simple. Hi ha sis barrets imaginaris, cadascun d'un color diferent, En qualsevol moment un pensador pot escollir posar-se un dels barrets o se li pot demanar que se'l tregui. Totes les persones de la reunió poden usar un barret d'un color concret durant una estona en un moment determinat. Els barrets involucren els participants en un mena de joc de rol mental.

Una mirada objectiva a les dades i a la informació. "Els fets són el fets". Legitimitza els sentiments, presentiments i la intuició, sense necessitat de justificar-se.
Significa la crítica, lògica negativa, judici i prudència. El perquè quelcom pot anar malament.
Simbolitza l'optimisme. lògica postiva, factibilitat i beneficis.
L'oportunitat per expressar nous conceptes, idees, possibilitats, percepcions i usar el pensament creatiu. Control i gestió del procés del pensament.

El mètode pot semblar extremadament simple i fins i tot infantil - però funciona. Heus aci alguns beneficis del mètode:

Els barrets són més efectius usats a estones - utilitzant un barret en cada moment per obtenir un determinat tipus de pensament. Quan cal explorar un tema completament i de manera efectiva, es pot crear una seqüència de barrets i després usar-los cada un per torns: "Suggereixo que comencem amb el blanc i després canviem al verd i ..." El barret blau s'utilitza per composar aquestes seqüéncies, per comentar sobre el tipus de pensament que s'està produint, per resumir el que s'ha pensat i arribar a conclusions.

El Sis barrets es poden usar individualment, en reunions, en escriure informes i en numeroses circumstàncies.

Tornar a Clau Tècniques de creativitat

© Edward de Bono
Traducció: innovaforum.com