Clau

Tècniques de creativitat

PO (Provocacions)

 
Estrictament no és una tècnica de creativitat, sinò un element que pot ser usat en la fase creativa de qualsevol tècnica.

PO és una paraula inventada l'any 1968 per Edward de Bono. La base lògica de la paraula "po" sorgeix de la consideració de la índole assimètrica dels sistemes d'informació autoorganitzats que creen i usen pautes. Aquests sistemes exigeixen la funció "po". Per tant, va ser necessari inventar-la per indicar en quin moment quelcom s'utilitza deliberadament com una provocació.

En general es pot entendre que "po" significa:

La provocació és un experiment mental. Moltes idees noves sorgeixen per atzar, accident, error o bogeria. Aquests fets produeixen una discontinuitat que ens obliga a anar més enllà dels límits habituals del que és "raonable", establerts per la nostra experiència. La provocació deliberada és un mètode sistemàtic que pot produir els mateixos efectes. No hem d'esperar el canvi, l'accident o l'error. Podem tornar-nos temporalment bojos, només duramt 30 segons cada vegada i controlar temporalment la situació. Podem conectar-nos i desconnectar-nos de la bogeria a voluntat.

Suposem que estem analitzant la contaminació dels rius.

Po, la fàbrica està aigües avall de si mateixa.

Això és una provocació. Sembla completament impossible. ¿Com podria estar una fàbrica a dos llocs al mateix temps? Utilitzem la paraula simbòlica "po" per indicar que la frase és una provocació i no un suggeriment.

D'aquesta provocació surt la anàlisi de l'entrada i sortida de l'aigua en la fàbrica. El normal és agafar l'aigua riu amunt i deixar-la anar riu avall. La provocació suggereix que podríem legislar que tota fàbrica construida en un riu hagi d'agafar l'aigua riu avall i deixar-la anar riu amunt. D'aquesta manera, la fàbrica seria la primera en patir la contaminació que provoca i, en conseqüència, es preocuparia de disminuir-la. Retrospectivament, la ideaa resulta perfectament lògica. Diuen que en alguns països ho estan convertint en llei.

A l'antiga Polinèssia i en llengua maorí, "po" representa el informe caos original a partir del qual es va formar tot el que existeix. Existeixen diferents mètodes deliberats i formals per presentar provocacions. Plantegem una provocació formal i després apliquem els mètodes sistemàtics del moviment per avançar des de la provocació fins a una nova idea o concepte.

 • El mètode de la fugida
 • El mètode del pont
 • La inversió
 • La exageració
 • La distorsió
 • La expressió d'anhels

 • Tornar a Clau Tècniques de creativitat

  © Edward de Bono, "El pensamiento creativo", pàgs. 215-216, 239-256, Paidós empresa, 28, Ed. Paidós, Barcelona, 1994
  . Per una definició completa de PO, consulteu també Edward de Bono, "El pensamiento lateral", pàgs. 241-283, Paidós empresa, 5, Ed. Paidós, Barcelona, 1993
  . Traducció: innovaforum.com