Principi de la ucronia
Segons aquest principi no existeixen utopies: només ucronies; és a dir, que tot és qüestió de temps útil.
Segons el “Diccionario de la Lengua de la R.A.E.”, una ucronia és una reconstrucció lògica, aplicada a la història, donant per suposats esdeveniments que no van succeir, però que haurien pogut succeir.
Principi de la discontinuïtat
Quan més acostumat estàs a veure quelcom, menys estimulant és pel teu pensament.
Quan trenquem els nostres esquemes mentals, aquelles idees que creen un estímul més gran al nostre pensament ho fan perquè ens forcen a fer noves connexions de cara a poder comprendre la situació. Roger van Oech ho anomena un “cop al costat del cap” (Whack on the Side of the Head) i Edward de Bono va encunyar la nova paraula PO que significa Operació Provocativa (Provocative Operation”).
Intentar programar interrupcions en el teu dia. Canvia les hores de treball, ves a treballar per un camí diferent, escolta una altra emissora de radio, llegeix algunes revistes o llibres que normalment no llegiries, prova una recepta diferent, mira un programa de televisió o pel·lícula que normalment no miraries.
Les idees provocatives són sovint graons que ens porten a pensar en altres idees.
Aproximar idees una al costat de l’altra, de manera que la seva fricció creï noves vies de pensament, és una tècnica que floreix a l’orient (la poesia Haiku i els Koans Zen) però causa incomoditat al pensament occidental.
Principi de la no-preconcepció
No és possible conèixer amb anterioritat qui serà creatiu, què farà ni quan o com ho farà.
Les pre-concepcions que es tinguin respecte a això limiten la creativitat corporativa.
L’error fonamental consisteix en atribuir a determinades persones la qualificació de “creatius” i negar-la a d’altres. Aquestes percepcions són importants perquè afecten a com pensem i actuem. Per a la creativitat corporativa, l’entorn de treball és el factor determinant perquè un individu qualsevol, en el moment menys pensat, pugui iniciar un acte creatiu sobre aspectes que poden dur a una companyia a l’èxit, a vegades fins i tot en camps en els que la companyia no estava present fins llavors.
Bibliografia
© Qüestió de principis – Julian Plana Pujol – “Creatividad en la gestión” – Cuadernos ESCA de Gestión de sucursales, CECA – Madrid 1988 – Reproduït amb autorització de l’autor – Traducció: Sèrie Conceptes sobre creativitat d'innovaforum